Ketoosi: Mikä se on ja miten saavuttaa ketoosi turvallisesti?

Ketoosi on elimistön aineenvaihdunnallinen tila, jossa sillä ei ole riittävää määrää hiilihydraatteja poltettavaksi energiaksi. Hiilihydraattivajeesta johtuen maksa alkaa tuottaa rasvasta niin kutsuttuja ketoneja, joita elimistö hyödyntää polttoaineenaan.

Kun elimistön pääasiallinen energianlähde on muuttunut glukoosin polttamisesta ketoaineiden hyödyntämiseen, kutsutaan tätä tilaa ketoosiksi.

Tästä artikkelista löydät kaiken oleellisen tiedon ketoosista ja mitä sinun tulee huomioida noudattaessasi ketogeenista ruokavaliota. Ennen uudelaisen ruokavalion käyttöönottoa on äärimmäisen tärkeää tutkia tärkeä ja oleellinen tieto, jonka kaiken löydät sivuiltamme.

Ketoosin oireet

“Ketoosin oireet” tunnistaa selkeästi tietyistä oireista, joita kaikki ketogeenisen ruokavalion noudattajat kohtaavat ennemmin tai myöhemmin.

Kaikkein tyypillisin ketoosin oire on flunssan kaltaiset oireet. Tätä oireiden kirjoa kutsutaan nimellä ketoflunssa. Nämä piinaavat mutta vaarattomat oireet tyypillisesti kestävät muutamista päivistä viikkoihin.

Ketoosin oireita voidaan lievittää runsaalla nesteytyksellä sekä varmistamalla riittävä elektrolyyttien saanti.

Syyt ketoosin oireille

Ketoosin oireet johtuvat elimistön adaptaatiosta, eli siirtymäajasta jolloin elimistö siirtyy glukoosin hyödyntämisestä ketonien pääasialliseen hyödyntämiseen energianlähteenä. Tämän siirtymäajan kuluessa elimistössä tapahtuu runsaasti erilaisia muutoksia, joihin elimistö joutuu tottumaan tietyn siirtymävaiheen ajan.

Yleisimmät ketoosin oireet

Tyypillisimmät ketoosin oireet koostuvat ketoflunssan oireista. Teimme niistä kattavan listauksen ketoflunssa-artikkelissa, mutta kokosimme ne lyhennettyyn muotoon alle.

Flunssaisuus

Flunssaisuus, eli niin kutsuttu ketoflunssa on yksi yleisin oireiden kirjo, johon liittyy moninaisia oireita. Kirjoitimme asiasta kattavan artikkelin, joka on ehdottomasti lukemisen arvoinen. Lue kattava artikkelimme ketoflunssasta.

Palelu

Palelu on oire joka korostuu vahvasti ensimmäisten päivien aikana kun aloitat ketogeenisen ruokavalion.

Monet kokevat palelua erityisesti raajoissa

Päänsärky

Päänsärky on yksi yleisimmistä ketoosin ensioireista. Tyypillisesti päänsärky johtuu epävakaasta nestetasapainosta sekä elimistön tottumisesta uudenlaiseen ruokavalioon.

Varmistamalla riittävän suolan ja elektrolyyttien saannin, voit välttyä liialliselta päänsäryltä. Osa ketoosilla olevista ei kärsi lainkaan päänsärystä, joten on huomioitavaa yksilökohtaiset erot.

Vatsavaivat

Uuden ruokavalion myötä suolistossa saattaa alussa ilmetä joitain ei-toivottuja vaikutuksia. Yksi näistä on ummetus, ripuli tai muut vatsavaivat. Tyypillisesti nämä oireet katoavat ensimmäisten päivien tai viikkojen kuluessa.

Tervettä vatsan toimintaa voit ylläpitää varmistamalla riittävän kuidun saannin sekä syömällä esimerkiksi maitohappobakteereja.

Ketoosi ruokavalio

Ketoosi-ruokavalio lähtee liikkeelle hiilihydraattien vähentämisellä. Hiilihydraattien vähentäminen voi tapahtua joko asteittaisella pudotuksilla tai radikaalilla pudotuksella välittömästi.

Ketoosi-ruokavalion aloittaminen ei tarvitse olla vaikeaa

Varsinainen ketoosi alkaa uuden ruokavalion voimalla jo muutamissa päivissä tai viikossa, mikäli hiilihydraattien määrä on saatu laskemaan riittävälle tasolle. Aiempi hiilihydraattien kulutuksen määrä ja ketoosi-ruokavalion aikainen hiilihydraattien määrä merkitsee tässä asiassa paljon.

Ketoosi-ruokavaliolla on tärkeää saada päiväkohtainen hiilihydraattien määrä laskemaan alle 20 grammaan päivässä. Huomioitavaa on, ettei vielä viikossa voi saada kovinkaan nopeita tuloksia, vaan uudenlainen ruokavalio adaptaatiovaiheineen ottaa aina oman aikansa, ja elimistön vaikutukset ovat aina yksilöllisiä.

Ketoosi-ruokavalion aloittaminen

Ketoosi-ruokavalion aloittaminen on kaikkein helpointa asteittaisella hiilihydraattien vähentämisellä. Suurimmalle osalle ihmisistä suurin kompastuskivi uudella ruokavaliolla on ruokailutottumusten muuttaminen toisenlaiseen, ei-totuttuun muotoon. Tämän vuoksi suosittelemme laskemaan nykyisen päiväkohtaisen hiilihydraattien grammamäärän.

Kun tiedät lähtötason, on helppo kirjata ylös esimerkiksi asteittainen pudotus päivä- tai viikkotasolla, jotta saavutat tavoitellun alle 20 gramman vuorokausimäärän. Lähtötasosta riippuen, on usein helppoa esimerkiksi puolittaa hiilihydraattien määrä ja siitä ripeästi laskea hiilihydraattien määrä lähelle tavoitetasoa. Näin vältyt suuremmalta elämäntapashokilta ja muutosvaihe on arjenkin kannalta miellyttävämpää.

Koska kehon adaptoituminen uudenlaiseen aineenvaihduntaan voi kestää viikkoja tai kuukausia, on tärkeää ymmärtää ettei ketogeeninen ruokavalio ole 100 metrin sprintti.

Kyse on enemmän elämäntavasta, ja se tulee mieltää ennemmin maratonina ja pidempiaikaisena muutoksena. Tämän vuoksi armollisuus omaa elämäntapamuutosta kohtaan kannattaa pitää läsnä.

Painonpudotus ketoosi-ruokavaliolla

Painonpudotus ketoosi-ruokavalion avulla on useimpien ketodieettaajien tavoite. Kuten kaikessa muussakin painonpudotuksessa, myös ketogeenisella ruokavaliolla ollessa päivittäinen kokonaiskalorimäärä määrittää sen, putoaako painosi.

Painoa pudottaessa on aina tärkeää huomioida kokonaiskulutuksesi suhde saatuun kalorimäärään.

Tyypillisesti ketoosi-ruokavaliolla ensimmäisten viikkojen aikana elimistöstä alkaa poistua ylimääräiset hiilihydraatit sekä nesteet. Tämä voi näkyä vaa’an lukemissa rajunakin pudotuksena. On kuitenkin hyvä ymmärtää, ettei tämä vielä varsinaisesti korjaa painonpudotusongelmaa, mikäli tavoitteena on pienentää kehon rasvaprosenttia.

Riittävällä kalorivajeella ja keto-ruokavaliolla painonpudotus voi kuitenkin olla nopeaa alun adaptaatiovaiheen jälkeen. Lukuisat ihmiset ovat kertoneet kokemuksiaan siitä, kuinka uusi ruokavalio auttaa pitämään paremmin kylläisenä ja ruokahalun kurissa. On kuitenkin täysin yksilöllistä kuinka paljon painonpudotusta voi olla odotettavissa uudella ruokavaliolla

Onko ketoosi turvallinen tila elimistölle?

Ketoosi ei ole perusterveelle ihmiselle vaarallista. Suosittelemme kuitenkin aina konsultoimaan lääkäriä ennen uuden ruokavalion käyttöönottoa. Vaikka täydellistä ketoosia ei tavoiteltaisikaan, voi hiilihydraattien vähentämisellä saada aikaan positiivisia tuloksia.

Mikäli sairastat mitään aineenvaihdunnallista sairautta tai diabetesta, keskustele aina lääkärin kanssa ennen muutosten tekemistä ruokavalioosi.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *