Kuinka nopeasti ketoosi alkaa? – Lue opas (2024)

Useat ketogeenisen ruokavalion aloittavat miettivät usein sitä, kuinka nopeasti ketoosi alkaa.

Tyypillisesti ketoosi alkaa nopeasti jo muutaman päivän kuluttua, kun päivittäinen saatu hiilihydraattien määrä on laskenut riittävän alhaiselle tasolle.

7 vinkkiä ketoosin aloittamiseen

Toinen yleinen kysymys ketoosin alkamisaikaan liittyen on se, miten voi edesauttaa ketoosin alkamista. Yleisesti on tiedossa se, että ketoosi alkaa siinä vaiheessa, kun maksan hiilihydraattivarastot on kulutettu tyhjilleen.

Tyypillisesti vähähiilihydraattisella tai ketogeenisella ruokavaliolla saavutetaan ketoosi muutaman päivän tai noin viikon kuluessa.

Alla on muutamia erinomaisia vinkkejä siihen, miten ketoosin alkamista voi vaudhittaa.

Rajoita hiilihydraatit 20-50 grammaan per päivä:

  1. Rajoita hiilihydraatit 20-50 grammaan per päivä. Vähäinen hiilihydraattien saanti on pakollista ketoosiin päästäksesi.
  2. Laske ja seuraa suunnittelemaasi hiilihydraattimäärää. Hiilihydraattien tarkka laskeminen on pakollista alkuvaiheessa, sillä lukuisat ravinnonlähteet sisältävät hiilihydraatteja yllättävän paljon. Laske siis kaikki ravintoainesisällöt!
  3. Vältä ulkona syömistä. Ravintoloissa on valitettavan vähän valinnanvaraa ketoilijoille ja vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattaville. Kaikkein helpointa on siis kokonaan välttää ravintoloita, ellet tasan tarkkaan tiedä ketoystävällistä ravintolaa.
  4. Lisää hyvien rasvojen saantia,
  5. Kokeile pätkäpaastoa. Pätkäpaasto auttaa kehoa siirtymään nopeasti ketoosiin, erityisesti kun hiilihydraattien määrää on rajoitettu ja rasvojen määrä on korkealla.
  6. Lisää liikunnan määrää. Liikunnan tiedetään positiivisesti vaikuttavan ketonien määrään kehossa. On kuitenkin tärkeää olla rasittamatta kehoa kuitenkaan liikaa.
  7. Käytä MCT-öljyä. MCT-öljy on erinomainen rasvan lähde ketoilijalle. MCT on nopeasti imeytyvää ja muuntautuu helposti ketoneiksi. MCT on myös erinomainen lisäravinne ketoflunssan ehkäisyyn.

Milloin ketoosi alkaa – Onko sillä edes merkitystä?

Moni uusi ketoilija odottaa innolla ketoosin alkamista. Innokkaille ketoosin jahtaajille on kuitenkin luvassa ehkä latistavia uutisia:

Sillä ei ole merkitystä milloin ketoosi alkaa.

Ketoruokavaliolla ja ketoosissa kaikkein kriittisin ja tärkein asia on pysyttäytyä suunnitelmassa eikä lipsua herkuttelemaan liikaa hiilihydraatteja. Ketoosi on tila, johon kaikki aikanaan pääsevät.

Koska suurimmalle osalle meistä ketoilu on enemmänkin maratonin mittainen elämäntapa (ei 100m juoksu), on syytä keskittyä elämäntavasta nauttimiseen. Alkaa ketoosi sitten neljäntenä tai kymmenentenä päivänä, on tärkeintä että se aikanaan alkaa.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *